op excursie met de zebra-fabriek

De zebra-fabriek organiseert samen met de Buffel en de Bladluis een excursie: Samenwerken en Zoo. Laat je verrassen en ga mee!

Uitnodiging Samenwerken en Zoo
Op zoek naar inspiratie voor je werk? Of gewoon zin in een leuk uitje? Ga vrijblijvend mee op een rondleiding in een dierentuin met bioloog, schrijver en verhalenverteller Frits Vaandrager van Buffel en de Bladluis en ervaar hoe zinvol het kan zijn om ‘Samenwerken en Zoo’ in te schakelen bij de trainingen, coaching of opleidingen die je zelf verzorgt.

Bij veel scholingsprogramma’s gaat het erom om de cursisten inzicht te geven in hun eigen persoon en hoe die in relatie staat tot de omgeving; de anderen. Vaak zal de trainer het denkproces opgang brengen door aansprekende voorbeelden te geven en daarna de juiste vragen te stellen om tot het zelfinzicht te komen. Bij mijn vele rondleidingen heb ik gemerkt dat voorvallen in de natuur bij uitstek geschikt zijn om mensen te verwonderen en vrij te associëren.

Natura docet
In een dierentuin zijn eigenlijk altijd wel tot de verbeelding sprekende dieren te zien die je raken en je aan het denken zetten. Zeker als de gids je erop wijst, het hoe en waarom van hun gedrag enigszins toelicht en het in een breder kader stelt. Hoe dit principe van verwondering, voeding en verwerking werkt, en hoe je het kunt gebruiken binnen je eigen trainings-programma, kun je het beste zelf ervaren. Vandaar deze uitnodiging.

De zebra-fabriek en de Buffel en de Bladluis laten je graag kennismaken met dit concept.

Wat: rondleiding van zo’n anderhalf uur.
Waar: Burgers’ Zoo, Arnhem
Wanneer: 19 juni
Wat kost het: toegang tot de dierentuin en we willen graag je feed-back
Wat levert het op: inspiratie, reflectie en de kans op een unieke samenwerking.
Hoe schrijf je in: stuur een mailtje naar de zebra-fabriek (info@zebra-fabriek.nl)
Meer info: www.natuurteksten.nl

Mogelijke thema’s

Leiderschap
Wie wil er geen natuurlijke leider zijn? De dierenwereld lijkt daarvoor een perfecte inspiratiebron. Maar vergis je niet. In de natuur is niets zoals het lijkt. Wie denkt dat de gorilla man zijn leiderschap dankt aan krachtig optreden, komt bedrogen uit. Wie een groep gorilla’s observeert, ziet dat de zilverrug vooral een ‘laissez faire’ leiderschapsstijl hanteert. Eigenlijk doet hij de hele dag zo goed als niets. Anders dan bij mensen heeft dit passieve gedrag een rustgevende uitwerking op de groep. Daarom is de ‘coole dude’ ook de meest geschikte persoonlijkheid om de gorilla’s te leiden. Bij de rondgang door de dierentuin ontdekken we nog veel meer manieren van leiderschap bij de dieren en bij onszelf. Daarbij filosoferen we er vrij op los wat de impact daarvan kan zijn op de kudde, de groep of de samenleving.

Persoonlijke ontwikkeling
Om jezelf te ontwikkelen moet je eerst jezelf ontleden. De wikkels van het aangeleerde gedrag er af halen en ontdekken welke kwaliteiten er onder vandaan komen. Daarbij kan het helpen om naar het gedrag van dieren te kijken. De aard van het beestje is vaak eenduidig en onverbloemd. Zo kan een jonge zebra vooral goed rennen. Heeft hij daar geen talent voor, dan is het al snel einde verhaal. Zijn moeder is op haar best bij het vredig grazen en het fel verdedigen van haar jong. Terwijl manlief de keuze heeft: of hij wordt een vechtkampioen of hij houdt zich op de vlakte en slaat stiekem zijn slag. In de dierentuin staan we stil bij diverse natuurtalenten. We doorgronden wat hun specifieke kwaliteiten zijn. Hoe die zich in de loop van hun leven ontwikkelen. En wat wij daarvan kunnen leren.

Communicatie
Als schrijver/verhalenverteller ben ik me maar al te goed bewust van de kracht van het geschreven en gesproken woord. Om de stille kracht van de non-verbale communicatie duidelijk te maken, laat ik de groep ervaren hoe dieren met hun gedrag exact aangeven wat ze willen. Aan de manier waarop een leeuw loopt, kijkt of slaapt, weten de groepsgenoten wat de bedoeling is. Ook de andere savannedieren reageren op de manier waarop de leeuwinnen de ruimte innemen. Vaak voel je de siddering die over de savanne gaat, als de koninginnen van het dierenrijk op het toneel verschijnen. Een deel van de potentiële prooien verstrakt, anderen gaan er vandoor en sommigen springen uitdagend in de lucht. Zo laten ze weten dat ze topfit zijn en de jager geen energie aan hen hoeft te verspillen. Ook bij andere dierentuindieren en bij elkaar proberen we te ontdekken wat je met lichaamstaal kunt vertellen.

Leave a Reply